شهرداری بهبهان

مسؤول انجمن دوستداران میراث فرهنگی بهبهان از احتمال تخریب کلی بقعه بشیر نذیر بر اثر نزولات جویخبر داد.
دولتی مختاران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ـ منطقه خوزستان ـ اظهار کرد: اداره اوقاف و اداره میراث فرهنگی باید به منظور حفظ میراث فرهنگی با هم همکاری داشته باشند.
وی با بيان اين كه هر بقعه تاریخی از سه جنبه زیارتی و سیاحتی و تاریخی برخوردار است گفت: مسايل مربوط به نوع ساختمان بنا و مصالح به کار رفته در آن برعهده میراث فرهنگی است اما نذورات و بخشهای زیارتی بنا مربوط به اداره اوقاف است.
مختاران اضافه كرد: بقعه بشیر نذیر يك بناي ماقبل تاریخ است و قبرستانهای آن جا هم قبرستان یهودیها هم قبرستان زرتشتیها و هم قبرستان اسلامیها بوده است كه اين موضوع نشان میدهد در دورههای مختلف نیازهای مردم را پاسخگو بوده است.
او بیان کرد: از زمانهای بسیار قدیم تاکنون این بقعه هنوز در روزهای شنبه به عنوان زیارتگاه و در روزهای جمعه به عنوان تفریحگاه استفاده میشده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه نه اداره اوقاف و نه سازمان میراث فرهنگی هیچ کدام از اهمیت بقعه بشیر نذیر باخبر نیستند.
اين دوستدار ميراث فرهنگي با اشاره به مشخص نبودن عرصه و حريم اين بناي تاريخي توضيح داد: بقعه بشیر نذیرروی تپهای واقع شده که الان یک نفر ادعا میکند این زمین مال من است و به همین واسطه آب انباری که در عرصه بقعه بود را پر کردند. همچنین درخت "دار قنبر" را از بین بردند.
او بیان کرد: متاسفانه اين بقعه به مرور زمان و با توجه به بارندگیها در حال از بین رفتن است و باید پشت بام آن ایزوگام شود.
مختاران اضافه كرد: در حال حاضراداره اوقاف خارج از عرصه واقعی بقعه بشیر نذیر که شامل آب انبار، دار قنبر و چاه آب ميشود آن را به نام خودش ثبت کرده است در صورتی که این بقعه ثبت ملی است اما سازمان اوقاف اصلا توجهی به ثبت ملی ندارد.
وي با بيان اين مطلب كه اگر امسال بارندگي زياد باشد بقعه بشیر نذیر کاملا تخریب میشود ادامه داد: اداره میراث فرهنگی بهبهان اصلا توجهی به این بقعه تاریخی ندارد و این بنای تاریخی کمکم در حال از بین رفتن است و عرصه آن هر روز کمتر میشود.
او بیان کرد: معاون میراث فرهنگی خوزستان وقتی از این جا ديدن کرد من همه موارد را به او تذکر دادم كه به ما گفت سعی میکنیم عرصه را گسترش دهیم و آب انبارآن را احیا کنیم و اگر امکانش وجود داشته باشد دور عرصه را حصار میکشیم و بقعه را نیز مرمت میکنیم.
مختاران اضافه كرد: میراث فرهنگی باید هر چه سریعتر عرصه و حریم این بنا را تعیین کند تا از دست زمینخواران در امان باشد و اگر مالک خصوصی داشته باشد مقررات مربوط به یک بنای تاریخی را به آنها بگویند.
او درباره وضعيت قبرهاي تاريخي اطراف بقعه بشير نذير گفت: بعضی قبرهای اطراف اين بقعه آسیب دیدهاند اما هنوز نماي بسياري از قبرها سالم است.
اين دوستدار ميراث فرهنگي بهبهان بیان کرد: میراث فرهنگی باید چشم و گوشش را باز کنند و با توجه به نقشه بقعه عرصه و حریم آن را مشخص کنند تا هیچ کسي حق تجاوز به حریم و عرصه را نداشته باشد.
بقعه بشير نذير مربوط به دوره صفوي است و در بهبهان بلوار بشیر و نذیر واقع شده است. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ۳۲۳۴ به عنوان یکی از آثار ملي به ثبت رسیده است.
در اطراف اين بقعه تاريخي قبرهايي تاريخي با قدمت بالا و نمايي خاص وجود دارد. همچنين چندين آب انبار يا بركه در عرصه اين بناي تاريخي قرار دارد كه متاسفانه در چند سال گذشته بسياري از آنها پر شدهاند.
همچنين در كنار اين بناي تاريخي درختي به نام دارقنبر وجود داشت كه در زمانهاي قديم به ويژه شنبهها دختران به آن جا ميرفتند و با هم شعر «بشير نذير وقتِ وقتشه دو تَكون دَم بخت وقت تَنگشن» را براي باز شدن بختشان ميخواندند.
لازم به ذكر است كه با گسترش شهر بهبهان به تدريج اين بناي تاريخي در شهر قرار گرفت كه موجب شد دسترسي گردشگران به آن آسانتر شود.
دیدگاه دیگران (بدون دیدگاه)...
یک نظر بنویسید